Porfyrgårdens förskoleblogg

Porfyrgårdens förskola ligger i ett naturskönt område där vi har världens underbaraste utemiljö alldeles inpå knuten. Förskolan består av två avdelningar, Herrgården där vi för tillfället har 16 barn i åldrarna 1-3 år och med tre pedagoger och Annexet där det för tillfället är 18 barn i åldrarna 4-6 år med 4 pedagoger.



11 september 2013

Allvarligt arbete eller "bara lek" ?

Leken lär barnet livet 
I leken behöver man visa och uttrycka sina känslor, använda sin kreativitet för att föra leken framåt, kommunicera och berätta. Man får träna sin sociala kompetens - visa hänsyn och empati, vänskap och gemenskap, ge och ta, lösa konflikter och samarbeta. Språket utvecklas i leken, du behöver använda det du redan kan och får också  lära nya ord, begrepp, uttal, grammatik och meningsbyggnad m m. 
I leken skapas också kunskap om olika ting. Man får också lära sig använda sitt kroppsspråk - minspel, gester, röstläge m m.
Intellektet används också i leken- du koncentrerar dig, planerar, ser samband och logik och drar slutsatser t ex  Flera andra lärdomar och "bra saker" följer också med i leken, sen är det ROLIGT att leka och det som är roligt mår man ju också bra av.


I vagnen ligger en dockbebis som sköts om på bästa sätt,
väskan är packad med mobil, plånbok och pengar.
På bänken körs det skoter. Hjälm är nödvändigt då.
En nästan vild diskussion utbröt kring om man verkligen kan åka skoter på vattnet och inte bara på snön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar